Knjižnica tete Rose

družbeno-angažirana, uporniška in radikalna literatura

Seznam knjig

Naslov Avtor Opis Jezik Izdano Založba
Konec človeštva: posledice revolucije v biotehnologoiji Francis Fukuyama

Avtor se v knjigi sprašuje, kakšen družbeni in politični vpliv imajo lahko odkritja moderne biologije.

Slovenščina 2006 Učila International
 
UTD v Sloveniji. Premisleki, stališča, dokumenti Več avtorjev, urednika Igor Pribac in Valerija Korošec

Koherentno in sprejemljivo pojmovanje socialne pravičnosti nas sili, da z nekaj pomembnimi omejitvami stremimo k nepogojenemu temeljnemu dohodku, ki je visok, kolikor je ekonomsko in ekološko še vzdržno, in je tako obsežen, kolikor je to politično predstavljivo.

Slovenščina 2011 Založba Krtina
 
911 - Enajsti september Noam Chomsky

V knjigi so zbrani intervjuji, ki jih je avtor opravil v prvem mesecu po napadih na Svetovni trgovinski center in Pentagon 11. septembra 2001, v tej razširjeni izdaji pa je tudi esej Razglabljanje o enajstem septembru, napisan avgusta 2002.

Slovenščina 2005 Založba Sanje
 
A People’s History of the United States Howard Zinn

A People’s History of the United States je edina knjiga, ki nam pripoveduje ameriško zgodbo z vidika ameriške ženske, delavcev v tovarni, Afroameričanov, Indijancev in imigracijskih delavcev.

Angleščina 2005 Harper Perennial Modern Classics
 
A Short History of Anarchism Max Nettlau

Max Nettleau, ki se je rodil leta 1865 v okolici Dunaja in je umrl leta 1944 v Amsterdamu, je bil eden najbolj usposobljenih in je še vedno eden najpomembnejših zgodovinarjev anarhizma. V tej knjigi najdemo zgodovino anarhističnih idej in izvemo marsikaj zanimivega o zgodnjih gibanjih. Avtor je v tej knjigi povzel svojo mogočno zbirko, ki je izšla v devetih knjigah, in tudi številne biografije. Zato ta knjiga predstavlja najbolj zanesljiv vodič po zgodnjih anarhističnih gibanjih do leta 1930

Angleščina 1996 Freedom Press
 
Adorno Martin Jay

Če se danes ozremo nazaj in pogledamo, kaj je bilo najbolj prodornega in hkrati najbolj aktualnega v kritični teoriji družbe, gotovo še posebej izstopa ime Theodorja W. Adorna, ki ga od ostalih predstavnikov te šole loči neka nepopustljivost, ki mu ni dovoljevala dajanja preprostih enoznačnih odgovorov. Adornov esejističen, težko ujemljiv način mišljenja predstavlja glavno oviro pri prisvajanju njegove misli.

Slovenščina 1991 Založba Krtina
 
An Ordinary Person’s Guide to Empire Arundhati Roy

Avtorica mojstrsko orisuje nit, ki se vije skozi navidezno nepovezane imperije. Osvetljuje vzporednice med revščino v Združenih državah, kastno politiko v Indiji, AIDSA v Južni Afriki, rekonstrukcijo pogodb v Iraku in vsesplošno sprevrženo mehanizacijo množičnih medijev.

Angleščina 2004 South End Press
 
Anarchism and Other Essays Emma Goldman

Konec devetnajstega stoletja in tudi kasneje je po Ameriki odmevala zgodba o “razvpiti anarhistki”, feministki in revolucionarki Emmi Goldman. Pri sedemnajstih letih je iz rusko-židovske družine imigrirala v ZDA in se iz šivilje prelevila v mednarodno poznano radikalno predavateljico, pisateljico, urednico in prijateljico zatiranih.

Angleščina 1969 Dover Publications
 
Anatomija ljudske destruktivnosti (druga knjiga) Erich Fromm

Pričujoča knjiga je študija s področja psihoanalize, ki obravnava dva glavna teoretska problema psihoanalize, to sta, agresija in destruktivnost.

Srbščina (latinica) 1975 NAPRIJED
 
Anatomija ljudske destruktivnosti (prva knjiga) Erich Fromm

Pričujoča knjiga je študija s področja psihoanalize, ki obravnava dva glavna teoretska problema psihoanalize, to sta, agresija in destruktivnost.

Srbščina (latinica) 1975 NAPRIJED
 
Animals as Persons Gary L. Francione

Priznan zagovornik pravic živali in etične teorije, Gary L. Francione, je znan po svojih kritikah zakonodaje, ki se dotika dobrobiti živali, abolicionistični teoriji pravic živali ter zagovarjanju veganstva in nenasilja kot osnove abolicionističnega gibanja.

Angleščina 2008 Columbia University Press
 
Anti-capitalism. A Beginner’s guide Simon Tormey

Aspekti antikapitalizma in posamezna prizadevanja, ki so opisani v delu, razkrivajo delovnje antikapitalističnih gibanj, od nevladnih organizacij, prizadevanj za varovanja okolja in številnih drugih.

Angleščina 2004 Oneworld Publications
 
Antologija anarhizma 3 Žiga Vodovnik (uredil)

Tako je. Če si zdrave človeške odnose zamišljate kot večerjo s prijatelji, na kateri vsakdo uživa v družbi vsakogar, odgovornosti so razdeljene na prostovoljno in neformalno, nihče ne ukazuje in nihče ničesar ne prodaja, potem ste – čisto preprosto – anarchist.

Slovenščina 2011 Krtina
 
Antropološke teorije (2) Elvin Hač Srbščina (latinica) 1979 Beogradski izdavačko-grafički zavod
 
Antropološki eseji Nikola Milošević Srbščina (latinica) 1964 Nolit1
 
Anus mundi: spomni iz Auschwitza Wieslaw Kielar

Knjiga je silno pričanje o morali in etiki tistega časa, grozljiva podoba o tem, kako neusmiljen, sistematičen in dokončen je bil nacizem.

Slovenščina 1982 Borec
 
Avtobiografija Angela Davis

V knjigi avtorica opisuje svoja doživetja s katerimi se je soočila kot mlada študentka in aktivistka za državljanske pravice.

Slovenščina 1976 Partizanska knjiga
 
Berimo Marxa Kreft Lev

Avtor skuša v tej knjigi pokazati, kako se lahko prebijemo skozi lažje ali težje marksistične tekste.

Slovenščina 1975 Mladinska knjiga
 
Besede Jean-Paul Sartre

Sartrevo delo z naslovom »Besede« je avtobiografska izpoved. Z vso odkritostjo opisuje svoje telesno in duhovno poreklo ter svojo rast v času otroštva.

Slovenščina 1968 Državna založba Slovenije
 
Bili smo v Španiji Albin Marvin

Knjiga je nastala izpod peresa španskih borcev, ki so napisali kar so vedeli, kar so videli in kar so doživeli, odkrito prisrčno tako, kakor so znali.

Slovenščina 1960 Sekcija bivših španskih borcev LRS
 

Strani