Knjižnica tete Rose

družbeno-angažirana, uporniška in radikalna literatura

Seznam knjig

Naslov Avtor Opis Jezik Izdano Založba
Arheo-tekti zgodovine ČKZ, domišljijo in novo antropologijo letnik XXVIII, 2000, št. 200-201: več avtorjev

Arheologija se po ozki, osnovni definiciji ukvarja z raziskovanjem načinov življenja v preteklih obdobjih človekovega obstoja, pri čemer se v celoti ali v veliki meri opera na ostanke materialne kulture-na vse tisto, kar je skozi tisočletja za seb

Slovenščina 2000 Študentska organizacija Univerze v Ljubljani-Študentska založba
 
Dialogi-Biti neodvisen v kulturi? Dialogi revija za kulturo in družbo, letnik 49, št. 3-4, 2013: več avtorjev

V polju pisanja o gledališču se ne obrača veliko denarja, tako je že od nekdaj. Ob tem pa so izčrpavanja v boju za gledališki sektor znatna in generacije bojevnikov se v kratkem času menjavajo.

Slovenščina 2013 Aristej
 
Dialogi-Kulturni sistem Dialogi revija za kulturo in družbo, letnik 55, št. 7-8, 2019: več avtorjev

Slovenska družba se je v zadnjih treh desetletjih močno spremenila, s tako imenovano tranzicijo so se tudi v kulturni produkciji pojavili novi igralci, novi načini eksistence, produkcija se je povečala, občinstva pa spremenila.

Slovenščina 2019 Aristej
 
Dialogi-Stigmatizacija, identitetne politike in podreditvena razmerja Dialogi revija za kulturo in družbo, letnik 44, št. 10, 2008: več avtorjev

Goffman se omejuje predvsem na tisti del procesa stigmatizacije, ki se izraža v medosebni interakciji in v odnosu stigmatizirane osebe do same sebe.

Slovenščina 2008 Aristej
 
Konec človeštva: posledice revolucije v biotehnologoiji Francis Fukuyama

Avtor se v knjigi sprašuje, kakšen družbeni in politični vpliv imajo lahko odkritja moderne biologije.

Slovenščina 2006 Učila International
 
Occupy Vision Michael Albert & Mark Evans

Ko je Margaret Thatcher , nekdanja britanska premierka izjavila, da “ni alternative” (ang. There is no alternative), je ta slogan postal znan pod kratico TINA.

Angleščina 2012 ZBooks press
 
UTD v Sloveniji. Premisleki, stališča, dokumenti Več avtorjev, urednika Igor Pribac in Valerija Korošec

Koherentno in sprejemljivo pojmovanje socialne pravičnosti nas sili, da z nekaj pomembnimi omejitvami stremimo k nepogojenemu temeljnemu dohodku, ki je visok, kolikor je ekonomsko in ekološko še vzdržno, in je tako obsežen, kolikor je to politično predstavljivo.

Slovenščina 2011 Založba Krtina
 
#Človek Srečko Kosovel

"Danes, ko v svetu vladata tako ekonomska kot tudi moralna kriza, ko se lomijo vse družbene strukture in ko je človeštvo zapadlo v negotovost, nam Kosovelova razmišljanja lahko služijo kot navdih in kot izhodišče za panoramski premislek stanja, v

Slovenščina 2012 Založba Sanje
 
#Pravica Srečko Kosovel

"Kot pesnik je intuitivno dojel, da vsak ustvarjalec stoji na ostri črti med tradicijo in novim, še prihajajočim, nastajajočim, še ne povsem jasnim.

Slovenščina 2012 Založba Sanje
 
100 let po filmu ČKZ, domišljijo in novo antropologijo letnik XXXIII, 2005, št. 220: več avtorjev

Malo je žanrov v zgodovini filma, ki so doživeli tako velike oscilacije v prisotnosti na filmskih platnih, kot jih je doživel slovenski partizanski film.

Slovenščina 2005 Študentska založba
 
3 plays: The political theater of Howard Zinn Howard Zinn

 “Zakaj bi se zgodovinar premaknil izven meja svoje discipline (oz. zavrnil, da bi se ga discipliniralo) in vstopil v svet gledališča?

Angleščina 2010 Beacon Press
 
911 - Enajsti september Noam Chomsky

V knjigi so zbrani intervjuji, ki jih je avtor opravil v prvem mesecu po napadih na Svetovni trgovinski center in Pentagon 11. septembra 2001, v tej razširjeni izdaji pa je tudi esej Razglabljanje o enajstem septembru, napisan avgusta 2002.

Slovenščina 2005 Založba Sanje
 
A People’s History of the United States Howard Zinn

A People’s History of the United States je edina knjiga, ki nam pripoveduje ameriško zgodbo z vidika ameriške ženske, delavcev v tovarni, Afroameričanov, Indijancev in imigracijskih delavcev.

Angleščina 2005 Harper Perennial Modern Classics
 
A Short History of Anarchism Max Nettlau

Max Nettleau, ki se je rodil leta 1865 v okolici Dunaja in je umrl leta 1944 v Amsterdamu, je bil eden najbolj usposobljenih in je še vedno eden najpomembnejših zgodovinarjev anarhizma. V tej knjigi najdemo zgodovino anarhističnih idej in izvemo marsikaj zanimivega o zgodnjih gibanjih. Avtor je v tej knjigi povzel svojo mogočno zbirko, ki je izšla v devetih knjigah, in tudi številne biografije. Zato ta knjiga predstavlja najbolj zanesljiv vodič po zgodnjih anarhističnih gibanjih do leta 1930

Angleščina 1996 Freedom Press
 
Act for what you believe, Methods for social change – Image and forum theatre Andreea-Loredana Tudorache

 Publikacija je nastala kot rezultat projekta "Act for What You Believe", ki ga je izvedel A.R.T. Fusion Association iz Romunije (skupaj s 5 partnerji iz Bolgarije, Gane, Slovenije, Tanzanije in Ugande).

Angleščina 2013 A.R.T. Fusion Association
 
Adorno Martin Jay

Če se danes ozremo nazaj in pogledamo, kaj je bilo najbolj prodornega in hkrati najbolj aktualnega v kritični teoriji družbe, gotovo še posebej izstopa ime Theodorja W. Adorna, ki ga od ostalih predstavnikov te šole loči neka nepopustljivost, ki mu ni dovoljevala dajanja preprostih enoznačnih odgovorov. Adornov esejističen, težko ujemljiv način mišljenja predstavlja glavno oviro pri prisvajanju njegove misli.

Slovenščina 1991 Založba Krtina
 
An Ordinary Person’s Guide to Empire Arundhati Roy

Avtorica mojstrsko orisuje nit, ki se vije skozi navidezno nepovezane imperije. Osvetljuje vzporednice med revščino v Združenih državah, kastno politiko v Indiji, AIDSA v Južni Afriki, rekonstrukcijo pogodb v Iraku in vsesplošno sprevrženo mehanizacijo množičnih medijev.

Angleščina 2004 South End Press
 
Anarchism and Other Essays Emma Goldman

Konec devetnajstega stoletja in tudi kasneje je po Ameriki odmevala zgodba o “razvpiti anarhistki”, feministki in revolucionarki Emmi Goldman. Pri sedemnajstih letih je iz rusko-židovske družine imigrirala v ZDA in se iz šivilje prelevila v mednarodno poznano radikalno predavateljico, pisateljico, urednico in prijateljico zatiranih.

Angleščina 1969 Dover Publications
 
Anatomija ljudske destruktivnosti (druga knjiga) Erich Fromm

Pričujoča knjiga je študija s področja psihoanalize, ki obravnava dva glavna teoretska problema psihoanalize, to sta, agresija in destruktivnost.

Srbščina (latinica) 1975 NAPRIJED
 
Anatomija ljudske destruktivnosti (prva knjiga) Erich Fromm

Pričujoča knjiga je študija s področja psihoanalize, ki obravnava dva glavna teoretska problema psihoanalize, to sta, agresija in destruktivnost.

Srbščina (latinica) 1975 NAPRIJED
 

Strani